Vurdering af sommerhus

Vurdering af sommerhus

At få sit sommerhus vurderet, foregår på samme måde, som hvis det var en helårsbolig, du skulle have vurderet. Når du skal sælge dit sommerhus på, så kig på hvad de enkelte mæglere har specialiseret sig indenfor. Nogle mæglere er nemlig specialiseret indenfor sag af sommerhuse og dette kan være en fordel, når du skal vælge en ejendomsmægler. Når en ejendomsmægler skal vurdere dit sommerhus, er det de samme faktorer som ved dit helårshus, en ejendomsmægler kigger på – det er typisk beliggenhed, størrelse og stand.

 

Benyt den gratis tjeneste hos boligvurdering.nu:

Hent 3 gratis sommerhus-vurderinger

-hos lokale ejendomsmæglere.

 

Ligger dit sommerhus i et eftertragtet område som f.eks. Rømø, Sylt eller Marienlyst, kan du forvente en markant højere pris sammenlignet med et sommerhus ved Blåvand. Dette er ligesom, når du skal have vurderet dit helårshus, så kan du også forvente en højere pris i steder som Frederiksberg og Hellerup end, hvis din bolig, der skal vurderes er beliggende i Herning eller Kolding. Ligesom helårshuse er nogle steder bare mere eftertragtede og derfor er det også mere populært at have sommerhus i disse områder end andre steder i landet.

Ligesom ved helårshus, så har også standen også en betydning for værdien af dit sommerhus. Hvis sommerhuset er gammelt og der skal mange investeringer til for at få sommerhuset til at være i god stand igen, vil værdien falde. Ofte er ens sommerhus også en placeret et stykke væk fra ens helårsbolig og derfor skal man sørge for at medbringe værktøj og diverse materiale, inden man kan gå i gang med renovere sit sommerhus – og det er der ikke mange, der gider. Men ofte vil det være en god investering at renovere sit sommerhus, inden man skal sælge det. Det kan eksempelvis være at male sit sommerhuset eller ens stakit, da det vil få sommerhusets værdi til at stige.

Størrelsen på sommerhuset spiller også en vigtig rolle for salgsprisen, men det er meget forskellige fra folk til folk, hvad de leder efter. Nogle ønsker et stort sommerhus, hvor der er plads til at gæster kan overnatte, hvor andre derimod ønsker et lille sommerhus, hvor der kun er plads til familien. Men på lige fod med ganske almindelige helårsboliger, så stiger prisen efter gradvist sammen med størrelse af sommerhuset.

LÆS OGSÅ:  Hvad er en el-installationsrapport?

Placeringen af sommerhus

Der er mange forskellige sommerhusområder i Danmark. De mest populære er Skagen og Sjællands Nordkyst. Her er priserne dog også en del højere end de andre sommerhusområder rundt om i landet. Beliggenhed er måske den vigtigste faktor, når man skal vælge et sommerhus og det er selvom 94% af alle sommerhuse ligger tæt på kysten. Afstanden til havet fra din sommerhus spiller også en væsentlig rolle. Des tættere dit sommerhus er på vandet, des mere vil værdien i dit sommerhus også stige.

Transport og omkostninger

Afstanden fra ens helårsbolig til ens sommerhus har også stor betydning, når du skal sælge dit sommerhus. Er der tale om et sommerhus, som man kun vil kunne benytte i ferier og af og til i weekender, så gør det intet, at der er en lang rejsetid, hvorimod regner man med, at skulle bruge det være i sommerhuset de fleste weekender i sommerperioden, så duer det ikke, at rejsetiden frem og tilbage er for lang.

Det er meget vigtigt at regne transportomkostninger med, når man skal købe et sommerhus, om det så enten er bil, bus eller anden offentlige transport. Det kan også være en bro- eller færgebillet, hvis dit sommerhus ligger på en ø. Bor der et par i København, som har et sommerhus på Fyn, kan det i runde tal nemt koste omkring 1.000 for bro og brændstofudgifter, hver eneste gang, man skal over i sit sommerhus.

Området

Udover transporten frem og tilbage, er der også andre faktorer, som er væsentlig at fremhæve, når man skal sælge sommerhus. Det kan være følgende faktorer, som kan have betydning ved potentielle købere:

  • Er der gode indkøbsmuligheder?
  • Hvordan er badefaciliteterne?
  • Er der planer om at lave ny bebyggelse i nærheden?
  • Er der mulighed for at have en bådplads?
  • Er der støjkilder som jernbane, befærdet vejet eller andet?
LÆS OGSÅ:  Sådan går du din bolig klar til fremvisninger

Alternativ mulighed

Er markedet nedafgående eller er folk ikke villig til at betale den pris, du gerne vil have for dit sommerhus, så kan det være en mulighed at leje sommerhuset ud. Det er en god måde at få dækket de faste omkostninger, der er forbundet med et sommerhus. Det er muligt at udleje gennem diverse selskaber som f.eks. Novasol eller DanSommer. De står for at få det udlejet samtidig med at de også for rengøring efter folk har forladt det igen.

Sommerhusets beliggenhed, størrelse, stand og hvilken tid på året, du ønsker at leje det ud, spiller alt sammen en rolle på udlejningsprisen. Samtidig afhænger det også af hvor mange uge om året, du ønsker at stille dit sommerhus til rådighed til udlejning. Det kan indbringe dig alt fra 15.000 DDK til 150.000 DKK om året. Lejer du det ud privat er de første 10.500 DKK skattefrie. Lejer du det ud gennem et selskab, vil de første 21.000 DKK være skattefrie. Efter du har nået din skattefrie grænse, skal du betale 60% i skat, da det er ikke muligt at få fradrag for sine udgifter i forbindelse med udlejning.

Sommerhuse og tilstandsrapporten

Det er ikke lovpligtigt at udfærdige en tilstandsrapport, det gælder for alle typer boliger, herunder også sommerhuse. Men netop sommerhuse er ofte af ældre dato, og kan gemme på mange overraskelser i skjulte bygningsdele. Ofte er sommerhus også genstand for familieoverdragelse, og man kan undgå splid i familien ved en uvildig gennemgang af sommerhuser, inden den prisfastsættes. Også selvom prisen ender på 15% under offentlig vurdering, kan eks. udbredt skimmelsvamp eller fundament- eller fejl i bygningsstrukturen udgøre værditab der overstiger fordeling ved familiehandel. Derfor bør man få lavet en tilstandsrapport for sommerhuser og tegne ejerskifteforsikring, for på den måde at forebygge ballade i familien. Læs mere om sommerhuse og tilstandsrapporter her og om familieoverdragelse her.

https://maeglerinfo.dk/wp-content/uploads/2021/05/2021512003.html https://maeglerinfo.dk/wp-content/uploads/2021/3094646465.html https://maeglerinfo.dk/best-first-reviews-54/