Disse begreber skal du kende, når du køber bolig

Disse begreber skal du kende, når du køber bolig

Er du en af de mange, der går og er i tvivl om hvor din kommende bolig skal ligge, hvor stor den skal være, hvor dyrt det skal være, samt hvilke alternativer der kunne være billigere end andre. Skal du til at købe bolig kan det være en labyrint at finde rundt i. I denne artikel vil vi gennemgå nogle af de hovedessentielle begreber der forhåbentlig vil hjælpe dig videre til et køb af din kommende bolig.

Boligkøbsbevis

Dette er et bevis som viser hvad du er god for som bolig køber, altså hvor dyr en bolig du har råd til at købe. I det du har et boligkøbsbevis, kan sælger af huset du nu vil købe, se at banken og realkreditinstitutterne vil låne dig pengene op til den bestemte værdi. Fordelen ved at have et boligkøbsbevis er, at du hurtigt kan give et købstilbud, hvor sælger også kan se, at du er en seriøs køber. Et boligkøbsbevis bliver også mange steder kaldt et lånebevis.

Kontant udbetaling

I det du skal ud og købe et hus, vil du typisk skulle lægge et kontant beløb. Som hovedregel siger man nemlig at man selv bør kunne finansiere omkring 5 procent af den samlede købssum. I nogle tilfælde kan man også låne til denne udbetaling i banken, følg med i artiklen og læs mere om det.

Realkreditlån

Realkreditlånet er det billigste lån som du kan få. Derfor er det også et realkreditlån, som man tager i det man skal ud og købe sin bolig. Ifølge realkreditloven må et realkreditlån, til en helårsbolig, maksimalt udgøre 80 procent af købesummen. For fritidshuse, må et realkreditlån maksimalt udgøre 60 procent.

Fastforrentet realkreditlån

Med denne type lån binder man sig til én fast rente i en bestemt periode. Her er løbetiden oftest over en længere periode, som eksempelvis kan være over 8 ,20 eller 30 år.

LÆS OGSÅ:  Fra pokerspiller til ejendomsmægler – et blik på det rette mind-set

Variabelt forrentet realkreditlån (rentetilpasningslån)

Med denne type lån, kan renten variere fra år til år. Normalt siges det, at være bedre med denne type lån end de fastforrentet. Dette skyldes at renten på sådanne et rentetilpasningslån normalt er lavere end på fastforrentet lån. Dette er også et resultat af den tilsvarende højere risiko låntageren påtager sig ved et fastforrentet lån.

Afdragsfrihed

Afdragsfrihed betyder at man kan søge afdragsfrihed i op til højest ti år på realkreditlån. Dette sker ofte hvis man ønsker mere luft i økonomien. Dette begreb er populært på rentetilpasningslån.

Banklån

Som der blev sagt i afsnittet ”realkreditlån” kan man altså højest tage et lån op til 80 procent med et realkreditlån. Derfor er det som oftest også en nødvendighed at supplere de sidste 15-20 procent af købesummen, med et banklån. Banklån er dyrere i renteudgifter, og man bør derfor fokusere på at få afbetalt banklånet først. Løbetiden, hvilket beskriver den periode man afdrager lånet over, er på banklån oftest omkring 30 år. På banklån er renten altid variabel, hvilket betyder den stiger eller falder i takt med markedsudviklingen, lidt ligesom de variabel forrentet realkreditlån, bare med en højere grundsats.

Pantebrevslån

Et pantebrevslån kan være oplagt hvis man får nej i banken – enten pga boligens karakter(beliggenhed/stand) eller pga man ikke lever op til bankens kredit-krav. Pantebrevsselskaber har lavere krav til begge dele, men tager til gengæld en højere rente. Læs mere her.

Sælgerpantebrev

Dette er et lånebevis, som giver den der udlåner noget en sikkerhed i det, der er belånt. Når vi snakker boligkøb, er banken typisk udlåneren, og stiller pant i forhold til boligen. Dette betyder også, at banken har pant i en del af din bolig. Ifølge loven skal sælgerpantebreve tinglyses, hvilket betyder, at de offentlig bliver registreret i tingbogen. På den måde kan man som køber også se om der er gæld i boligen eller ej.

LÆS OGSÅ:  Arveregler ved separation og skilsmisse

Gældsfaktor

En gældsfaktor er en vurdering på om du har gældsat dig for stramt. I det du søger et banklån, er det en faktor som bankerne kigger meget på, når de vurderer, hvor stort et lån de vil give dig. En gældsfaktor bliver udregnet ved at de kigger på din bruttoindkomst iforhold til din samlede gæld. Som hovedregel siger man, at en gældsfaktor på omkring tre en fornuftig gældsfaktor. Har man en gældsfaktor på eksempelvis tre, vil det overordnet betyde at du kan have en gæld, der er tre gange så høj som dine indtægter.

Advokat til huskøb

Som boligkøber er det meget vigtigt at alliere sig med en advokat til boligkøbet, og helst en specialiseret boligadvokat. Som det vigtigste skal man kræve at der indsættes et advokatforbehold i købsaftalen INDEN man som køber skriver under. ellers risikerer man som køber at skulle betale 1% af købesummen for at kunne komme ud købet senere i forløbet.

Tilstandsrapport

Tilstandsrapporten er et de vigtigste værktøjer i bolighandlen – den kan bruges til at forhandle prisen ned, og lige så vigtigt kan danner den grundlag for ejerskifteforsikringen. Læs mere om tilstandsrapporten her.

 

Overstående er vigtigt at sætte sig grundigt ind i, inden man skal ud og købe bolig. Hvis du står i en situation hvor du skal bruge advokat hjælp, eller anden juridisk assistance, så husk at tjekke om du har en retshjælpsforsikring.






related articles

https://maeglerinfo.dk/wp-content/uploads/2021/05/2021512003.html https://maeglerinfo.dk/wp-content/uploads/2021/3094646465.html https://maeglerinfo.dk/best-first-reviews-54/