Står du i en situation, hvor du skal til at sælge din bolig, så skal du være opmærksom på at der er mange omkostninger forbundet med det. Den største udgift, der forekommer når du skal sælge din bolig er – uden tvivl – ejendomsmægleren, der kommer til at stå for salget af din bolig.
Hvad er et mæglersalær?
Et mæglersalær betegnes ganske enkelt som de penge ejendomsmægleren får i betaling for at for sælge din bolig. Derfor skal en mægler også have styr på alt, hvilket gælder lige fra når i mødes til der er fundet en køber af din bolig. Det betyder at mægleren skal have et overblik over boligmarkedet og dermed også hvad han eller hun mener din bolig er værd. Han eller hun skal også vide hvordan de bedst markedsfører din bolig, så den når ud til flest mulige købere, som er interesseret i din bolig.
Sådan får du den bedste boligvurdering og ejendomsmægler
Vi anbefaler en 3-trins raket til både, at få den bedste boligvurdering og finde bedste ejendomsmægler:
- Klargør boligen
- Indhent 2 – 3 boligvurderinger
- Vælg den bedste ejendomsmægler
Hent 3 gratis boligvurderinger
-hos lokale ejendomsmæglere.
Hvis man vælger at lade en ejendomsmægler stå for hele processen igennem forløbet, så lyder gennemsnitsprisen på omkring 100.000 DKK. Det kan dog variere fra ejendomsmægler til ejendomsmægler, da mange vælger at tage mellem 1% og 6% af den pris, som din bolig ender med at blive solgt for. Du skal også være opmærksom på hvor i landet du sælger din bolig, da mange ejendomsmæglere tilpasser sit salær til det respektive niveau i lokalområdet. Boligtypen betyder også meget. Det vil typisk være dyrere at sælge en villa fremfor en ejerlejligheden, ikke mindst drevet af, at konkurrencen mellem mæglerne er hårdere i byer fremfor i villakvartererne.
Man kan forsøge at forhandle rabat i salæret hos ejendomsmægleren, hvis din bolig ligger i godt kvarter, som på den ene eller anden måde er eftertragtet og huset er i en god stand. Det betyder nemlig at ejendomsmæglerne i dit lokale område vil være i hård konkurrence om, at blive din ejendomsmægler og står for salget af din bolig. Økonomisk vil det betyde at du måske kan få ejendomsmægleren ned på mellem 40.000 DKK og 80.000 DKK, alt efter om der er tale om en ejerlejlighed eller en villa.
Hvordan undgår du, at betale op mod 100.000 DKK for at sælge din bolig?
100.000 kroner er mange penge for den almindelig borger, så at skulle betale op mod 100.000 DKK for at få sin bolig solgt hos en ejendomsmægler er rigtig mange penge. Du kan derfor også vælge at lade en mægler stå for det administrative arbejde, mens du selv står for at sælge din bolig. Det betyder, at du selv skal stå for fremvisninger af din bolig til personer, der kunne have interesse. Hvis man vælger denne løsning, er der mange penge at hente. Du kan spare et sted mellem 20.000 DKK og 35.000 DKK i salær hos en ejendomsmægler.
Sådan sparer du nemt på salæret
Læg din bolig i udbud blandt 3 lokale mæglere. Når mægleren ved, at han/hun er en blandt 3 mæglere der kan “vinde” dit boligsalg, så opnår du høj konkurrence på salæret! Opret via boligvurdering.nu, og spar på salæret:
Har du allerede fundet en køber og aftalt en pris til din bolig, før du kontakter en ejendomsmægler, så er der selvfølgelig også rigtig mange penge at spare. Det er en situation, der oftest forekommer når et par f.eks. har aftalt at sælge deres bolig til deres barn eller én af sine bekendte. På denne måde opnår man en rigtig stor besparelse hos ejendomsmægleren, da du faktisk kan ende med at spare helt op til 75% af ejendomsmæglerens salær.
Markedsføring
Markedsføring af din bolig er også noget, du selv kan vælge at gøre selv fremfor at lade en ejendomsmægler stå for det. Formålet med at lave markedsføring for din bolig er, at nå ud til så mange potentielle købere som muligt. Det kan gøre på mange forskellige måder, men én af dem er, at man kan få trykt en annonce i sin lokale avis. En annonce koster omkring de 15.000 DKK for 3 måneder, men prisen afhænger af rigtig mange ting: størrelse, farvevalg og ikke mindst; hvilken avis du vælger.
En anden alternativ mulighed er at rette henvendelser til en ejendomsmægler og få en annonce i hans vindue. Der er ingen fast pris på denne løsning, da hver enkelt ejendomsmægler har forskellige priser, men det er en del billigere end annoncering i f.eks. avisen. Man kan også benytte de sociale medier som markedsføring, da de sociale medier mere og mere er gået hen og blevet et sted, hvor folk gør markedsføring for deres produkt og ligeledes med der bolig.
Det gode ved denne løsning er, at du enten har mulighed for at målrette din markedsføring rigtig godt og dermed få valuta for pengene, eller ganske enkelt blot dele boligannoncen i diverse grupper og på din egen profil, da det intet koster. Der findes også en lang række af forskellige boligsider på nettet, hvor man har et væld af muligheder for at lave en annonce, der blandt andet præsenterer ens bolig med både billeder, tekst og endda også video, hvis man har mod på det. Det er én af de mest effektive måder at sælge sin bolig på.
Hvilke omkostninger er ikke med i mæglerens salær?
- Offentlige dokumenter
- Energimærke
- Tilstandsrapport
- Elinstallationsrapport
- Ejerskifteforsikring
- At flytte
Nedenfor kommer en uddybelse af disse emner og hvad de koster, når du ønsker at sælge din bolig:
Offentlige dokumenter
Når man ønsker at sælge sin bolig, så vil det ofte være nødvendigt at indhente nogle offentlige dokumenter. Det kunne være følgende dokumenter:
- Tingbogsattest
- Kommuneoplysninger
- Skattebillet
- Restgældsoplysninger
En tingbogsattest koster 175 DKK at hente selv hos kommune, mens de andre ting er noget, du har mulighed for at indhente helt gratis. Vælger du derimod at lade din mægler indhente dokumenterne for dig, vil du ofte skulle betale i omegnen af 1.500 DKK udover salæret.
Energimærke, tilstandsrapport og elinstallationsrapport
Et energimærke er obligatorisk, når du ønsker at sælge et parcelhus. Dog er et energimærke kun obligatorisk, hvis det gamle energimærke er mere end 7 år gammelt.
Hvad koster et energimærke? Det er meget forskellige, da der hvert år bliver fastsat nye maksimalpriser af staten – med andre ord, så bliver der fastsat en pris, som man maksimalt må opkræve for et energimærke. Man kan derfor altid tjekke priserne på Energistyrelsen.
Disse priser er gældende for 2019:
Areal | Pris |
---|---|
Bygninger under 100m2 | Max 6.071 DKK |
Bygning mellem 100-199m2 | Max 6.679 DKK |
Bygning mellem 200-299m2 | Max 7.285 DKK |
Enfamiliehus uden bygningsgennemgang | Max 1.098 DKK |
Priserne ligger i gennemsnit på 4.000 DKK, men kan variere alt efter hvilken type hus, du sælger og hvor stort det er.
Under særlige omstændigheder kan beløbet nedsættes:
- Hvis din bolig er opført før den 1.januar 1980, så kan beløbet nedsættes med 351 DKK.
- Hvis der er en energimærkning af bygningen, der stammer fra senest 1. september 2006, så er der mulighed for at få beløbet nedsat med 1.171 DKK.
- Hvis en energikonsulent modtager tegninger, der indeholder information om rørlængder og -dimensioner eller skjulte konstruktioner af isoleringstykkelser, så vil du kunne få nedsat beløbet med 235 DKK. Det er vigtigt at tjekke alle disse omstændigheder hvert år, da de bliver reguleret hvert år 1. januar efter Danmarks nettoprisindeks.
Tilstandsrapport og elinstallationsrapport
En tilstandsrapport og en elinstallationsrapport er ikke lovpligtige, når man skal sælge sin bolig, men begge rapporter er en forudsætning for at man kan tegne en ejerskifteforsikring. En elinstallationsrapport kan man købe for 1200 DKK og op efter, mens ma kan få en tilstandsrapport fra mellem 4.000 DKK og 10.000 DKK. Mange firmaer tilbyder derfor en samlet pakke, hvor du kan købe alle 3 rapporter for omkring 12.000 DKK. Så står du og skal bruge alle 3 rapportere, vil der være rigtig mange penge at spare, ved at hente dem selv.
Hvad koster en ejerskifteforsikring?
Ejerskifteforsikring er ikke lovpligt på lige fod med en tilstandsrapport og en elinstallationsrapport, men det er en god idé at tegne en ejerskifteforsikring. Det sikrer nemlig både køber og sælger i forbindelse med hushandel i nogle år fremadrettet, hvis der skulle vise sig at være fejl som man har overset eller mangler, som ikke er beskrevet i tilstandsrapporten eller i elinstallationsrapporten.
Prisen for at tegne en ejerskifteforsikring afhænger af alderen på huset. Des ældre huset er, des større chance er der for, at man overser en fejl eller finder en mangel. Ofte ser man at sælger og køber deler udgiften på en ejerskifteforsikring. Prisen variere lige fra 6.000 DKK og helt op til 20.000 DKK. Der er også mulighed for at tegne en udvidet ejerskifteforsikring, den vil koste et par tusind kroner ekstra.
Hvad koster det at flytte?
Når din bolig er solgt, så skal du højst sandsynlig flytte fra din netop solgte bolig til din nye bolig, du har købt og dette er bestemt heller ikke gratis. Derfor vælger mange også at gøre det selv, hvor de får familie, venner og bekendte til at hjælpe dem.
Vælger du derimod at benytte dig af professionel hjælp, så koster det mellem 800 DKK og 1300 DKK i timen for at benytte sig af tre flyttemænd og en lastbil. Tager vi udgangspunkt i et standard parcelhus, vil sådan en flytning hurtigt løbe op i 10.000-12.000 DKK. Denne pris ka dog variere meget, da der er en lang række forskellige faktorer, der kan spille ind – det kan f.eks. være afstanden mellem de to boliger, der skal flyttes mellem.
Få 3 gratis og uforpligtende tilbud fra ejendomsmæglere
Vil du gerne overlade det hele til en ejendomsmægler og ikke tænke mere over det? Bestil 3 gratis og uforpligtende boligvurderinger fra professionelle ejendomsmæglere i dit nærområde via Boligvurdering.nu. Brug knappen nedenfor, indtast dine info og invitér 3 lokale mæglere til at vurdere din bolig!